Природно равновесие

„Ако не знаем как да уважаваме Майката Земя, не знаем как да уважаваме себе си.“

ЦветяВъзгледите на Шри Матаджи за природата са свързани основно с убеждението, че Майката Земя, дарява и поддържа живота. Тя е живо същество, което трябва да се уважава, дори да се боготвори. Както всички индийски деца, Шри Матаджи, заедно с нейните братя и сестри от детска възраст били научени сутрин да молят Майката Земя за прошка, защото, както казва тя „я докосвахме с краката си“.

Шри Матаджи пътува по света в продължение на 40 години, за да пробужда вътрешният потенциал на човека да установи по-спокойно и по-малко егоистично състояние на ума. Хората, които идват на нейните беседи и медитации, търсят духовност и тя ясно им показва, че духовността не може да разцъфти без пълното осъзнаване на взаимовръзката между човек и природа.

Преди четири десетилетия Шри Матаджи започва да разрешава проблеми, които днес достигат критичната си точка: свръхпроизводството на пластмаси; опасностите от използването на атомната енергия; свръхексплоатацията на обработваемите земи; замърсяването от превозните средства, замърсяването на моретата, езерата и реките.

Без да отрича полезността им при определени обстоятелства, тя критикува прекомерната употреба на пластмасите и опасното им проникване в околната среда. „Заетите с производство на пластмаси много добре развиват и изграждат своя финансов образ на мултимилионери. Междувременно, безмозъчното консуматорство създава планини от пластмаса и не е ясно как ще се разреши проблема с унищожаването на създадените от човека планини, които са не само грозни и противни, но могат да развалят атмосферата чрез самото си съществуване. Свръхпроизводството на пластмаси и изкуствени влакна, разбира се, е пагубният резултат от натрапената консуматорска култура, подхранвана от внушенията на модата.“

Шри Матаджи призовава към бдителност при използването на атомната енергия много преди трагедиите в Чернобил и Фукушима. „Чернобил беше огромен проблем… Той беше урок за нас, че не трябва да развиваме прекалено много атомната енергия.“ Според нея изкуственото делене на атома е вид агресия спрямо природната му цялост. Това обяснява на фино ниво разрушителния страничен ефект на получената енергия.

Шри Матаджи предупреждава за вредите от разхищението на енергия и поощрява икономисването ѝ в ежедневието. Всеки „трябва да си дава сметка колко електроенергия ползва, телефони, вода, или каквото и да е. Трябва да сте пестеливи в това отношение. Трябва да се отнасяте към това като към съществена част от живота си и да се опитвате да пестите енергията на Майка Земя. Много е важно.“

Неведнъж Шри Матаджи посочва, че много хора пътуват сами в колата си, макар и всички да са в една посока. Тя съветва да се прилагат схеми за споделяне на автомобили, за да се намали ненужното замърсяване и да се създаде колективно отговорно отношение към опазването на околната среда. Тя често препоръчва ходенето пеша като възможност да се види красотата в природата в този свръхзабързан свят.

„Трябва да променим съотношението между ръчно и машинно произведените вещи и да се насочим повече към естествените неща.”Отвъд всички думи, личният пример на Шри Матаджи вероятно има най-силно въздействие. Навсякъде, където отива, тя се среща с местните занаятчии и ги подкрепя, като купува изделията им. Шри Матаджи проявява интерес към всички детайли в тяхната работа: какви са вложените материали и какъв е техният произход, какви са работните условия и жизненият стандарт на занаятчиите и техните семейства.

Шри Матаджи често посочва екологичната и икономическата стойност на ръчно изработените стоки. Купувайки ги, потребителят прекъсва веригата, която води до заробване от големите индустриални лобита, от модата и от масовата култура на вещите за еднократна употреба. Така се намалява прекомерната консумация и се откриват нови работни места. Поради по-голямото количество труд и време, вложени за тяхното производство, ръчно изработените стоки са по-скъпи в сравнение с машинно изработените. Това е и причината те да се ценят повече от потребителя и да не се изхвърлят с лека ръка.

В същото време Шри Матаджи оценява полезността на индустриалната продукция и на машините, но акцентира върху необходимостта от установяване на баланс между единия и другия вид продукция. „Машините трябва да се употребяват за направата на неща за общо ползване, например коли, трамваи, влакове – за всякаква обща работа. Можете да ползвате машини най-много за домакинството. Но за лично ползване трябва да се насочите към ръчно изработени вещи. Като духовни личности на вас ви харесва да носите нещо ръчно изработено или истинско (от естествени материали – бел.пр.)“

Осъществяването на мечтата на Шри Матаджи за балансиран свят, започва с вътрешното равновесие у хората. Едва след установяване на вътрешния баланс, човешките същества могат да постигнат хармонична и изпълнена с уважение връзка с околната среда и с Майката Земя, която поддържа всички ни.

„Земята осигурява достатъчно, за да задоволи потребностите на всеки човек, но не и на човешката алчност.“ Махатма Ганди


Presented by the Shri Mataji Nirmala Devi Sahaja Yoga World Foundation