Отговорност за цял живот

Шри Матаджи в Делхи, 1983

От ранна възраст Шри Матаджи се ангажира активно с проблемите на обкръжаващия я свят. Като малко момиче тя поема отговорност за домакинството, докато родителите й участват в борбата за независимост на Индия. По-късно тя самата взима участие в това движение. Тя се грижи за семейството си, но загрижеността й далеч надхвърля семейния кръг. В Индия съществува израз за подобна личност – „целият свят е нейно семейство”.

Нейната духовна просветленост и мъдрост не остават незабелязани от Махатма Ганди, който се допитва до нея относно ежедневните молитви в своя ашрам, който тя често посещава. Съучениците й се обръщат към нея за съвет и подкрепа. В университета тя е лидер сред своите връстниците в движението “Напуснете Индия” . Когато се омъжва и заживява семеен живот, тя продължава да подкрепя хората около себе си.

След като собствените й дъщери се омъжват, Шри Матаджи вече може да отдаде своето време и внимание на духовната работа. Тя създава уникален метод, чрез който у всекиго може да се събуди вътрешната енергия Кундалини, както и техника за медитация, позволяваща ежедневно да се усещат ползите от тази енергия.

През целия си живот Шри Матаджи се среща лично с много хора от различни страни и култури, с различно социално положение. Тя се отнася с всички тях с искрено уважение. Независимо дали обсъжда държавни дела със световни лидери, или семейни проблеми с таксиметров шофьор, Шри Матаджи е чуствителна към всичко, което е от важно значение за човешките същества.

Разгледайте още в раздела:

Биография
Семейство
Публичен живот
Награди

 
“Както океанът се удря в бреговете и после вълничките се връщат обратно като плетеници, така и Аз бих могла да видя целия си живот като красива плетеница. А тази прекрасна дантела не може да бъде описана с думи.”


Presented by the Shri Mataji Nirmala Devi Sahaja Yoga World Foundation