Холистично здраве

Алопатичната медицина, макар и благоприятна в много отношения, не осигурява достатъчно задоволително и дълготрайно лечение на психосоматичните и психиатричните нарушения, защото се насочва по-скоро към симптоматиката, отколкото към причините и лекува всеки симптом поотделно, вместо да работи в контекста на целия организъм.

Шри Матаджи изучава медицина няколко години, докато политическото разцепление на Индия не я принуждава да напусне университета. Изхождайки от холистичната традиция в медицината, чиято основа е връзката между духовността и здравето, тя се посвещава на медитацията, изследвайки въздействието й върху ума и тялото.

„…Когато Кундалини минава през шестте центъра, тя ги просветлява, подхранва, интегрира, така че цялостно сте добре. Не е достатъчно само отделни части от тялото да се лекуват, а други да бъдат пренебрегвани. Трябва да се прави цялостно лечение, в пълен баланс. Тя (Кундалини) ви извежда върху централната пътека на равновесието.“

Шри Матаджи не само преоткрива фината система от енергийни канали и чакри (нервната система и плексуситe), които управляват човешкото тяло, но намира и ключа към тази система – подхранващата женска енергия, която в древните индийски писания е наречена Кундалини. Шри Матаджи изучава отражението на човешкото поведение върху тази енергия и върху фината система. Тя установява,че неуравновесеното човешко поведение, може да доведе до физически, умствени или емоционални крайности и до влошаване на здравословното състояние.

Шри Матаджи подчертава, че въпреки лечебните свойства на практиката на Сахаджа йога, нейната цел не е да лекува, а да събуди енергията Кундалини и да даде познание на хората чрез Себереализация.

В своите публични изяви Шри Матаджи представя съществуването на фината енергийна система като хипотеза и предлага на публиката да не приема сляпо казаното, а да го провери с непредубеден ум. Като резултат от този подход нараства броят на лекарите и учените, които практикуват Сахаджа Йога. Наблюдавайки значителните подобрения в своето здравословно състояние, те провеждат научни изследвания в различни области на медицината, а всички резултати от тях са публикувани в рецензирани медицински списания.

Медитацията подобрява психичното здравеZoom Image

Д-р Рамеш Маноча, австралийски общопрактикуващ лекар и изследовател към Отдела за природолечение в Кралската болница за жени в Сидни, е предоставил убедителни резултати за ефекта на Сахаджа Йога в лечението и превенцията на заболявания като хипертония, нарушения, свързани с менопаузата, симптоми, свързани със стреса, Синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивност и астма.

Тишината на ума, която се установява по време на медитация в Сахаджа йога според
д-р Маноча „се свързва с уникален модел на психическа дейност“. Д-р Маноча уточнява, че сред многобройните медитационни методи и релаксиращи техники единствено медитацията в Сахаджа Йога се оказва ефективна от гледна точка на терапевтичните резултати.

През 1996 г. Шри Матаджи основава Международен изследователски и здравен център в Белапур, Индия, в който квалифицирани лекари прилагат методите на Сахаджа Йога. Клиниката обслужва както местни, така и чуждестранни пациенти, които получават диагноза и лечение чрез техниките на Сахаджа Йога, в комбинация с тези на традиционната аюрведическа и алопатична медицина. В сравнение с резултатите от методите на конвенционалната западна медицина, лечението чрез медитация в здравния център води до много по-значително подобряване на качеството на живот. Намалява се нивото на тревожност и се нормализира кръвното налягане.

Холистичният метод, разработен от Шри Матаджи, е въведен в редица държавни и частни училища в Италия, САЩ, Австралия и Индия. „Корпус на здравето“ (Хелт Корпс) – движение, основано в сътрудничество със сърдечния хирург д-р Мехмед Оз, дава възможност на нуждаещи се от грижи ученици да подобрят своето здраве и психическа устойчивост. „Корпус на здравето“ избира медитацията в Сахаджа Йога като партнираща програма. Всички ученици, участващи в нея, са показали подобрение на увереността, концентрацията, мотивацията и работата в клас. Тези програми постоянно се прилагат в държавните гимназии във Флорида, Делауеър, Ню Джърси, Ню Йорк и Калифорния.

Шри Матаджи описва човешката фина система като обърнато дърво, чиито корени са в мозъка, а клоните и плодовете – в тялото. Корените на енергийната система на тялото лежат в мозъка и поемат изначалната духовна енергия, за да подхранват клоните на дървото. По време на медитацията, постоянната обратна връзка между фината система в мозъка и енергийните центрове в тялото подобрява равновесието и интеграцията между тялото и мозъка. За да поддържаме това дърво здраво и силно, трябва да насочим вниманието си към корените, които са в мозъка, а това може да се постигне чрез практикуване на медитация в Сахаджа Йога.

„Ако трябва да лекувате едно дърво и започнете да поставяте лекарство върху листата му, то никога няма да се излекува. Трябва да започнете от корените.” (Мелбърн, 1991 г.)


Presented by the Shri Mataji Nirmala Devi Sahaja Yoga World Foundation