От Нирмала Шривастава до Шри Матаджи

Нирмала Шривастава, която по-късно става позната като Шри Матаджи Нирмала Деви, е родена на 21 март 1923 г. в град Чиндвара, Индия. Родителите ѝ Прасад и Корнелиа Салве, които са християни, ѝ дават името Нирмала, което означава „безупречна, неопетнена“. Баща ѝ, който е адвокат и говори отлично 14 езика, превежда Корана на хинди, а майка ѝ е първата жена, професор по математика.

Родителите ѝ са активни участници в борбата за независимост на Индия и като дете Нирмала често пребивава в ашрама на Махатма Ганди. В младежките си години тя взима участие в борбата за независимост и е арестувана заради участието си в движението “Напуснете Индия” през 1942. Тя следва медицина в Християнския медицински колеж в Лудиана и в Медицински колеж Балакрам в Лахор.

В ИндияВ периода между 1947-1970 Нирмала Шривастава смело се противопоставя на предразсъдъците, предлагайки защита на хората в нужда. Тя подкрепя кариерата на своя изтъкнат съпруг, грижи се за растящото си семейство, обработва земята. Тя насърчава културата, занимава се с благотворителна дейност, изпълнява всекидневните си домакинските задължения и е любяща съпруга и майка, подкрепяща сестра и баба.

През цялото време тя изследва задълбочено човешката природа и голяма част от вниманието ѝ е насочено върху желанието да намери най-добрия начин да помогне на човешките същества да израснат и достигнат своя висш духовен потенциал. Тя достига до разбирането, че тази трансформация е осъществима само чрез процеса на Себереализация, който представлява активиране на вродената във всеки човек фина енергия. Методът за пробуждането на тази енергия е нейното откритие и тя посвещава живота си на това, да го сподели с всички хора.

На 5 май, 1970 г. тя започва своята духовна работа, като на 47-годишна възраст създава метод за даване на масова Себереализация. Със своето откритие тя предлага на хората истинско преживяване, чрез което могат да бъдат трансформирани и излекувани, за разлика от много така наречени гуру, които се възползват от търсещите духовно познание. Тя изобличава такива фалшиви гуру и през целия си живот предупреждава за измами и злоупотреба с духовни практики.

Със съпруга си, Сър Ч.П.Когато съпругът ѝ поема поста Генерален секретар на Международната морска организация на ООН в Лондон, Нирмала поставя началото на своята духовна работа с малка група от хора. Започва да пътува из Обединеното кралство, организирайки програми, състоящи се от лекции и даване на Себереализация. Тя никога не взима пари за тези програми, настоявайки, че пробуждането на духовната енергия, спяща в човешките същества, е тяхно рождено право, за което не може да се плати. Тъй като всички около нея признават нейните изключителни майчински и духовни качества, скоро започват да се обръщат към нея с почетното звание Шри Матаджи, което означава „Уважавана Майка”.

Методът на медитация чрез Себереализация, разработен от Шри Матаджи, бива наречен Сахаджа Йога. Шри Матаджи пътува из Западна Европа, Австралия и Северна Америка през оседемдесетте години, преподавайки този метод безплатно на всички, проявили интерес. През деветдесетте години пътуванията ѝ се разпростират и до Южна Америка, Африка, Източна Европа, Азия и Тихоокеанския регион.

Шри Матаджи получава почетни награди и докторски титли от различни институции от цял свят. През 1995 г. тя е поканена да говори на Четвъртата световна конференция за жените в Пекин. Когато тя е номинирана за Нобелова награда през 1997 г., Клаус Нобел изразява в Роял Албърт Хол в Лондон своето възхищението от Шри Матаджи и Сахаджа Йога, която той описва като “извор на надежда за човечеството” и “отправна точка за разграничаване на правилното от неправилното.”

Шри Матаджи създава редица неправителствени организации – Център за изоставени жени и деца, няколко международни училища, Здравен и изследователски център и Международна академия за класическа музика и изобразително изкуство. Нейното наследство живее както чрез тези институции, така и чрез хората практикуващи Сахаджа Йога и чрез центровете за медитация в повече от 95 държави, където този метод се преподава винаги безплатно.

“Сега животът ми е посветен на благополучието на човечеството, изцяло, напълно.”

За изтегляне:

Шри Матаджи Нирмала Деви: Кратка биография и списък с награди

Шри Матаджи Нирмала Деви: Събития в дати


Presented by the Shri Mataji Nirmala Devi Sahaja Yoga World Foundation