Отдаденост на света

Когато децата ѝ са вече пораснали и установени, Нирмала може да отдели повече от своето време и внимание на публичната сфера. Съпругът ѝ поема поста Генерален секретар на Международната морска организация на ООН в Лондон, а тя започва своята духовна работа с малка група от хора и пътува из страната, организирайки програми, състоящи се от лекции и даване на Себереализация. Нирмала Шривастава скоро става известна с почетното звание Шри Матаджи, което значи “Уважавана Майка”, тъй като всички около нея разпознават нейните изключителни майчински и духовни качества.

Тя никога не взима пари за тези лекции или за даването на Себереализация, настоявайки, че пробуждането на духовната енергия, спяща във всички човешки същества, е тяхно рождено право, за което не може да се плати. Методът на медитация чрез Себереализация, разработен от Шри Матаджи, бива наречен Сахаджа Йога. Концентрирайки усилията си най-напред в Обединеното Кралство, Шри Матаджи предава посланието си на публиката в малки и големи градове. Тя пътува из страната, давайки радио и телевизионни интервюта и изнасяйки лекции в обществени зали. След лекциите, тя прекарва часове с хората от публиката, изслушвайки търпеливо техните истории и предлагайки съвети за техните проблеми.

Шри Матаджи с кралица Елизабет IIПрез оседемдесетте години Шри Матаджи пътува из Западна Европа, Австралия и Северна Америка. Тя преподава Сахаджа Йога безплатно на всички, проявили интерес, и взима участие в оживени дебати за ролята на духовността в модерните времена. През деветдесетте години пътуванията ѝ се разпростират и до Южна Америка, Африка, Източна Европа, Азия и Тихоокеанския регион.

Удостоена е с много почетни награди и отличия от институции по целия свят. През 1995 г. тя е поканена да говори на Четвъртата световна конференция за жените в Пекин. Пред ООН тя говори за постигането на световен мир. През 1997 г. Клаус Нобел изразява своето възхищение от Шри Матаджи и Сахаджа Йога, която той описва като “извор на надежда за човечеството” и “отправна точка за разграничаване на правилното от неправилното.”“Мирът, който сте постигнали, любовта, която сте развили, състраданието, с което обгръщате другите и силата във вас, са нещата, които могат да проникнат в другите.” Мумбай, 14 януари, 1985 г.


Presented by the Shri Mataji Nirmala Devi Sahaja Yoga World Foundation