Признания за делото на Шри Матаджи

Шри Матаджи Нирмала Деви в Сидни

Хуманитарното и духовно дело на Шри Матаджи предизвиква възхищението не само на безброй хора от над 95 страни по света, които лично са усетили ползата от Сахаджа Йога, но и на правителства, държавници, образователни институции и хуманитарни организации.

Признавайки научния и проверим характер на учението ѝ, Петровската академия на науките и изкуствата в Санкт Петербург, обявява Шри Матаджи за свой почетен член с думите: „Вие стоите дори по-високо от науката.“

Клаус Нобел – внукът на Алфред Нобел ѝ благодари за това, че дава надежда на цялото човечеството. Шри Матаджи приема всички награди с присъщото ѝ смирение, изтъквайки усилията на другите и настоявайки, че това са по-скоро колективни, отколкото индивидуални постижения.


Въпреки неуморните си пътувания, Шри Матаджи никога не определя натоварения си график като изморителен, сравнявайки го с работата на любяща майка, която се грижи за благополучието на децата си.

“Позицията на майката е различна- търпението, любовта и прошката са вродени у майката…Нейното отношение е различно. Тя прави всичко не заради постижения, слава, награди или нещо друго…,
а защото е майка. ”

Някои от наградите и признанията, получени от Шри Матаджи

Шри Матаджи получава световно признание от редица престижни институции за безкористната си работа и за забележителните резултати от учението Сахаджа Йога, някои от които са изброени по-долу:

Италия, 1986 г.
Тя е обявена за “Личност на годината” от италианското правителство.

Москва, Русия, 1989 г.
След срещата на Шри Матаджи с министъра на здравеопазването на СССР, на Сахаджа Йога е предоставено пълно спонсорство от правителството, включително финансиране за научни изследвания.

Ню Йорк, 1990-1994 г.
По покана от Организацията на обединените нации в продължение на четири последователни години Шри Матаджи изнася речи за начините и средствата за постигане на световен мир.

Санкт Петербург, Русия, 1993 г.
Шри Матаджи е провъзгласена за почетен член на Петровската академия на изкуството и науката. В историята на Академията само дванадесет души са получили тази чест, Айнщайн е един от тях. Шри Матаджи открива първата Международна конференция по медицина и самопознание, която след това се превръща в ежегодно събитие в Академията.

Бразилия, 1994 г.
Кметът на Бразилия радушно приветства Шри Матаджи на летището, връчва ѝ ключа на града и спонсорира всички нейни програми.

Ню Йорк, 1994 г.
Двадесет и шести септември е обявен за “Ден на Шри Матаджи Нирмала Деви”. Предоставен е полицейски ескорт при посрещането на Шри Матаджи при честването на съвместната ѝ работа с Махатма Ганди.

Британска Колумбия, Канада, 1994 г.
Г-н Майк Харкорт, министър-председател на провинция Британска Колумбия, посреща Шри Матаджи при посещението ѝ в Канада и ѝ връчва приветствено писмо от името на народа на Канада.

България, 1995 г.
Шри Матаджи става почетен член на Световното движение “Екофорум за мир” и е носител на златен знак на Движението.

Румъния 1995 г.
На Шри Матаджи е присъдена почетна докторска титла по когнитивна наука от проф. Д. Дример, ръководител на Университета по eкология в Букурещ.

Китай, 1995 г.
Шри Матаджи е официален гост на китайското правителство и лектор на Световната конференция за жените, организирана от Организацията на обединените нации.

Пуне, Индия, 1996 г.
По повод честването на 700 години от раждането на индийският поет и философ Джнанешвара, Шри Матаджи прави обръщение на „Среща на световните философи, 1996“, където е приветствана за създаването на Сахаджа йога.

САЩ, 105-ти Конгрес на САЩ, 1997 г. и 106-ти Конгрес на САЩ, 2000 г.
Почетно вписване на реч на Шри Матаджи в аналите на Конгреса на САЩ. Конгресменът Елиът Енгъл приветства Шри Матаджи за нейната самоотвержена и неуморна работа за човечеството.

Кабела Лигуре, Италия, 2006 г.
Шри Матаджи е удостоена с почетно италианско гражданство, което е последвано от откриването на “Световната Сахаджа Йога фондация на Шри Матаджи Нирмала Деви”. Тази фондация е със седалище в Кабела Лигуре.


“Не може да има Мир, докато няма Мир отвътре.”

Presented by the Shri Mataji Nirmala Devi Sahaja Yoga World Foundation