Трайно наследство за всички

От цялото наследство, завещано на човечеството от Шри Матаджи, вероятно най-голямото е огромната й колекция от речи, интервюта за пресата, лекции, книги и творческа дейност – сега съхранени на дигитални носители за следващите поколения.

Шри МатаджиОт 1970 г. до приключване на земния й път през 2011 г. Шри Матаджи пропътува шестте континента, разпространявайки посланието, че себереализацията е достъпна за всички хора, независимо от техния произход или духовни ценности. Нейната майчина същност е далеч по-различна от традиционния образ на строг и сериозен водач и тя винаги дарява познанието си с много любов. Лекциите и съчиненията й са изпълнени с
мъдрост и практическо напътствие по въпроси от всякакво естество – от отглеждане на деца до селско стопанство, от финансов мениджмънт до великия човешки потенциал за духовна еволюция.

Ето откъс от тази богата и изобилна колекция от текстове. Читателите могат да забележат, че уникалното и спонтанно изразяване на Шри Матаджи не е редактирано или изменено по никакъв начин.

Откъс от съвет, даден в Лондон на 1-ви януари 1980 г.

По същия начин, по който вибрациите идват, те се и излъчват. Единственото нещо, което трябва да направите, е да се оставите на тяхното действие, без това да изисква усилие от ваша страна.
Не се тревожете за това, че имате проблем. Не се притеснявайте. Просто го оставете и нещата ще се случат от само себе си. Така че не влагайте никакво усилие в това да разрешите даден проблем. Това е работа на медитацията.

Медитацията означава да се оставите на Божието благоволение. То знае как да ви излекува, знае как да ви подобри, как да се установи във вас, как да поддържа пламъка на духа ви. То знае всичко, така че не трябва да се притеснявате какво да правите или какво име да кажете, коя мантра да изпеете. В медитация не трябва да полагате никакви усилия, просто се оставете напълно на това състояние и тогава трябва да сте напълно в съзнание без мисли.

Ако не успявате да постигнете това състояние без мисли, тогава просто трябва да наблюдавате мислите си, без да се увличате в тях. Постепенно ще откриете, че както слънцето изгрява, мракът си отива и слънчевите лъчи изпълват всяко място със светлина, по същия начин ставате напълно просветлени. Но ако започнете да правите усилие или се опитвате да спрете нещо във вас, няма да се случи. Състоянието, в което не полагате усилия, е единственият път към медитацията, но това не означава да сте бездейни. Просто бъдете в будно състояние и наблюдавайте.

От друга страна хората може да задремят. Трябва да сте в будно състояние. Нещата няма да се случат, ако задрямвате. Това е другата страна на нещата. Ако сте мързеливи, нищо няма да проработи. Трябва да бъдете будни и открити, в абсолютна осъзнатост, без да полагате каквото и да било усилие. Без напълно никакви усилия медитацията ще проработи най-добре.

Въобще не мислете за проблемите си. Просто се оставете на вибрациите. Когато слънцето свети, цялата природа се оставя на слънцето и приема неговите благословии без да полага усилия. Тя просто посреща слънцето. Слънчевите лъчи започват да действат. По същия начин всепроникващата сила започва да действа.

Не трябва да я манипулирате, нищо не трябва да правите. Не правете усилия, напълно без усилия… Тази сила изработва нещата. Тя ще продължи да работи, докато може, и ще стори чудото, което трябва да стори. Не бива да се притеснявате, тя си знае работата. Но когато полагате усилие, всъщност поставяте бариера пред нея. Затова не е необходимо никакво усилие, не влагайте никакви усилия и кажете: „Нека тече, нека си тече”. Това е всичко.


Presented by the Shri Mataji Nirmala Devi Sahaja Yoga World Foundation